Rouwadvertentie
Een rouwadvertentie wordt vaak geplaatst in een plaatselijk krant. Hiermee maakt u bekend dat uw dierbare is overleden. Het maken van een rouwadvertentie is niet gemakkelijk. Wij hopen u met onderstaande informatie te kunnen helpen bij het schrijven van een rouwadvertentie. Ook zetten we een aantal voorbeelden voor u op een rij.
Rouwadvertentie maken
Mensen stellen ons vaak de vraag. Hoe maakt ik een rouwadvertentie? Dit voelt voor nabestaanden vaak als een grote klus. Toch is het makkelijker dan het lijkt. De tekst in een rouwadvertentie komt namelijk nagenoeg overeen met de tekst die is afgedrukt op een rouwkaart. Maar wat zet u eigenlijk in een rouwadvertentie of rouwkaart?
Stappenplan rouwadvertentie maken
- Vraag advies aan de uitvaartondernemer. Vaak heeft hij een boek met daarin honderden voorbeelden van rouwadvertenties. Daarnaast kun je ook voorbeelden uit de krant gebruiken als inspiratie. Om u alvast op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal voorbeelden op een rij gezet.
- Vermeld in de advertentie de volgende zaken: naam van de overledene, geboortedatum en overlijdensdatum overledene. Daarnaast mogen ook de namen van de nabestaanden die de rouwadvertentie plaatsen niet ontbreken.
- Denk vervolgens na over een passende tekst over uw dierbare. Bijvoorbeeld: Bedroefd hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve man, vader, opa en schoonvader. Maar dit kan ook een kort gedicht zijn zoals bijvoorbeeld: Een groot gemis, een groot verdriet. Maar alle mooie herinneringen vergeten wij niet.
- Als laatste kunt u nog een tekst schrijven als bedankje richting uw dierbare. Bijvoorbeeld: Lieve Henk, wat hebben we van je genoten. Je was een geweldig mens. Bedankt voor alles.
- Als laatste vermeld u nog het tijdstip en de locatie van de uitvaart en condoleance. U kunt hierbij ook aangeven in welke hoedanigheid de uitvaart zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in kleine kring.
Rouwadvertentie voorbeeld
Na een overlijden komt een uitvaartondernemer langs om de wensen te bespreken voor een begrafenis of crematie. Veelal heeft een begrafenisondernemer een map met voorbeelden van rouwadvertenties. Het is dan aan u en de overige nabestaanden om hierin een keuze te maken. De voorbeelden van advertenties kan u helpen bij het maken van een goede keuze.
Hieronder vindt u een aantal rouwadvertentie voorbeeld teksten:
- Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat zij in haar zorgzaam leven voor ons heeft betekend, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve
- Op 18 augustus 2021 overleed, na een bewogen leven vol strijd, mijn broer
- Bedroefd, maar gesteund door onuitwisbare herinneringen, delen wij u mee dat te midden van hen die hem lief waren, is overleden mijn lieve zorgzame vrouw en onze fantastische moeder
- Verdrietig laten wij weten dat, na een leven vol liefde en zorg, op woensdag 6 juli 2021 is overleden mijn lieve man, onze zorgzame vader en opa
- Dankbaar dat wij hem zo lang in ons midden mochten hebben, geven wij kennis van het overlijden van mijn lieve vrouw en onze moeder
Meer voorbeelden kunt u hier vinden.
Rouwadvertentie teksten
Wanneer u de krant openslaat, lijkt het soms alsof de meeste rouwadvertenties op elkaar lijken. Dit is echter niet het geval. Vaak is er wel dezelfde opmaak. Echter kunt u de inhoud van een rouwadvertentie volledig zelf samenstellen. Misschien wilt u er wel een persoonlijke advertentie van maken of er een foto bij plaatsen. Schroom ook zeker niet om informatie in te winnen bij de uitvaartondernemer. Daarmee lukt het u ongetwijfeld om een passende advertentie samen te stellen.
Tips bij het maken van een rouwadvertentie
Een rouwadvertentie opstellen is niet altijd even eenvoudig. Onderstaande tips helpen u bij het maken van een passende advertentie. Zaken die terugkeren in elke rouwadvertentie zijn:
- Naam van de overledene
- Geboortedatum en overlijdensdatum overledene
- Datum, tijdstip en locatie van de uitvaart
- Nabestaanden die de advertentie plaatsen
Een rouwadvertentie maakt u persoonlijk door er bijvoorbeeld een gedicht of spreuk bij te vermelden. Verder is het handig om aan te geven of bloemen wel of niet gewenst zijn. Dat geldt uiteraard ook voor eventuele richtlijnen voor de begrafeniskleding. Tenslotte is het belangrijk om de advertentie te controleren op eventuele (taal)fouten.
Rouwadvertentie maken voor diverse gelegenheden
Een rouwadvertentie opstellen voor iemand anders kan troost bieden aan de nabestaanden. U eert uw opa op een liefdevolle manier door het maken van een rouwadvertentie. Bij het overlijden van een baby in uw familie- of vriendenkring kunt u er eveneens voor kiezen om een rouwadvertentie te plaatsen. Doe dit altijd zorgvuldig en denk goed na over wat u vermeld in de advertentie. Dit is zeker het geval als u een advertentie opstelt voor iemand die zelf uit het leven is gestapt door middel van zelfdoding. Houd te allen tijde rekening met de gevoelens van nabestaanden.
Een rouwadvertentie opstellen voor een collega
Is er iemand bij u op het werk plotseling overleden en wilt u samen met uw collega’s een advertentie opstellen? U kunt hiervoor een gestandaardiseerde tekst gebruiken. Maar het is ook mogelijk om zelf iets te bedenken. Beschrijf bijvoorbeeld eigenschappen die typerend zijn voor uw collega. Gebruikt u liever een standaardadvertentie? Zie hieronder een voorbeeld.
Voorbeeld voor collega:
Met ontsteltenis namen wij kennis van het onverwachte overlijden van onze gewaardeerde medewerk(st)er ………………………….. (naam) op …………….. (datum).
De heer/mevrouw …….. (naam) heeft sedert (vele jaren) zijn/haar beste krachten aan ons bedrijf gegeven. Wij verliezen in hem/haar bovendien een zeer plezierige collega.
Wij wensen zijn/haar gezin veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.
Directie en medewerkers
……………. (naam bedrijf)
Eventueel: in verband met de uitvaartplechtigheid zal ons bedrijf/onze afdeling …… op ….. (datum) gesloten zijn.
(Bron: www.dezaak.nl)
Wat kost een rouwadvertentie?
De prijzen die u betaalt voor een rouwadvertentie zijn afhankelijk van uw keuze.
- Voor het plaatsen van een advertentie in een regionale krant bent u zo’n € 750,- kwijt.
- Een landelijk dagblad is duurder en loopt al snel op richting een bedrag van € 1.250,-.
Vanzelfsprekend zit er variatie in de kosten voor het plaatsen van een rouwadvertentie. Een grote advertentie is nu eenmaal duurder dan een klein bericht waarin u vermeld dat iemand is overleden. De kosten voor een rouwadvertentie zijn veelal te betalen na uitkering van een goede uitvaartverzekering. Niet alle uitvaartverzekeraars vergoeden namelijk alles. Maakt u een advertentie voor een collega? Dan wordt dit meestal betaald het bedrijf waarvoor u werkt. Alle andere advertenties voor familie en vrienden betaalt u uit eigen zak.
Waar kan ik een rouwadvertentie plaatsen?
Zoals eerder gezegd is het aan nabestaanden om een rouwadvertentie te plaatsen in een regionaal of landelijk dagblad. Dit is echter niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om de rouwadvertentie alleen online te zetten. Dit is goedkoper. Laat u hierover goed informeren door een uitvaartondernemer. De ondernemer heeft vaak handige tips omtrent het plaatsen van een rouwadvertentie. Uiteraard gaat het om een manier die passend is voor de overleden persoon binnen uw familiekring.
Bovenstaande informatie helpt u bij het opstellen van een rouwadvertentie die ruimte biedt aan uw gevoel en houdt tevens rekening met de gevoelens van nabestaanden van iemand die in uw familie- of vriendenkring is overleden.